Pipa 2022

Liliane Demely (Moorsele, BE) also in 2021 back from the party at the top

by DK on 07/01/2022

related lovers: Demely Liliane

The Demely colony has been at the top of the pigeon sport for some time now.
Also in 2021 this was no different with particularly striking results on the national and provincial classics.

National peaks

The Vanneste-Demely family attaches great importance to quality, no masses of pigeons here to populate all lofts but only athletes who overflow with class. Moreover, the home of the loft Liliane Demely Moorsele, gelegen in het uiterste zuiden van de meest westelijke provincie van het land. Verre van ideaal dus om nationaal bovenaan te eindigen maar op de weinige keren (in 2021 slechts 2 maal) dat die mogelijkheid zich wel aandient, dan zijn de kleppers ten huize Demely dan ook wel degelijk op de afspraak. Afgelopen seizoen stond er vanBourgeseen krachtige Noordoostenwind en aan een snelheid van 1252 m/min haaldeNina (BE20-3108127meteen keihard uit : deze klasseduivin behaalde de6° Nationaal tegen 25.096 pigeons(9° snelste van het ganse konvooi van bijna 60.000 (d).) terwijl een kleindochter van de beroemdeMr. Uniqueeen prachtige 37° nat. vloog vanuit deze hard bevochten wedstrijd.

Nina : 6° Nationaal Bourges in 2021

Bekijk hier de rijke pedigree van Nina

De tweede kans die zich aanbood om nationaal te scoren kwam er vanuit Gueret (gelost te Chateauroux). Deze klassieker werd gevlogen onder zware omstandigheden met een harde kopwind die duidelijk het kaf van het koren ging scheiden.Mister Souterraine (BE19-3118032werd afgevlagd als12° Nationaal tegen 7.099 pigeonsaan een snelheid van slechts 1070 m/min, wat aantoont dat het hier een keiharde wedstrijd betrof die enkel weggelegd was voor de allersterksten. Mister Souterraine deed hiermee zijn reputatie van klasbak alle eer aan want eerder zegevierde hij ook al vanuit La Souterraine en staat er onder meer ook al een 2° prijs op Gueret op zijn palmares. HokgenoteMiss Gueret (BE18-3052885vloog op dezelfde dag de40° Nationaalterwijl ze voordien ook al excelleerde met o.a. : 1° Gueret, 1° Vierzon, … en bovendien al 9° Provinciale asduif werd. Miss Gueret is trouwens een product uit een combinatie van de Figo-lijn en de befaamde Tulle-lijn die bij Demely reeds verantwoordelijk zijn voor een lange rij successen en zeges.


Mister Souterraine : 12° Nationaal Gueret ( Chateauroux) in 2021

Pluis hier de pedigree van Mr. Souterraine uit

Miss Gueret : wonderduif en ook in 2021 terug 40° Nat. op Gueret

De pedigree van Miss Gueret ziet u hier

Die 2 kansen die zich aanboden op nationaal gebied werden dus volop genomen om te schitteren maar natuurlijk waren er ook de andere provinciale en lokale vluchten waarop wekelijks gepiekt werd.In 2021 because there were no fewer than25 victories added to their honors list. In addition, just for a little while29 provincial top-10 quotations, So all this with a limited loft file. Chain results and dominant results were again the hallmark of this super loft last season. Something to be particularly proud of in times of more and more mass cages.

Several super pigeons in the loft

2021 was a year with a lot of bad weather on the flight days, leaving the Demely house 4 time it was decided not to use the best pigeons. It is clear that this was not really beneficial for the rhythm of the pigeons, but already before the season was agreed by son David, father Filip and mother Liliane that no risks would be taken with the biggest stars of the loft. It was established that 2021 it was going to be the last year that Mister Hugo, Mister Chateauroux and Miss Pontoise would be used in the competitions before they moved permanently to the breeding loft.

So becameMr. Hugo (BE18-3052883) during the important month of May 2 weekends naeen thuisgehouden, de week erop wint hij de1° prijs op Clermont en de week daarna ook de1° prijs op Chateaudun (3° Prov. on 7.268 pigeons). Alsof dat nog niet genoeg was was er nog een week later opnieuw de1° op Chateaudunmaar deze keer ook provinciaal primus : 1° Provinciaal 4.767 d. !! Vervolgens werd deze fantastische Mister Hugo wederom 2 weken na elkaar thuisgehouden om daarna terug te schitteren. Deze klepper vliegt in zijn loopbaan10 victories bij elkaar met daarbij 3 provincial victories …    

Mr. Hugo : het fenomeen te Moorsele

Bekijk hier de pedigree van Mister Hugo

Miss Pontoise (BE18-3052860) bleef zelfs 5 weken thuis tijdens het seizoen en werd nadien veilig in de kweekstal ingepast, waar er vanzelsprekend héél veel van haar verwacht wordt. Desondanks won deze topduivin in 2021 toch nog volgende resultaten bij elkaar op Clermont 3°/791, 5°/200, 10°/260, 11°/263, … en vanuit haar geliefde Pontoise waren er op provinciaal vlak een 4°, 8°, en 14° prijs te noteren met toch terug een 1° en 2° plaats op de lokale uitslag. Tijdens haar carriere wint deze dame11 keer een eerste prijsmet daarbij o.a.1° Prov. 3.044 (d)., 2° Prov. 6.106(d)., … Ze is ook de enige duif van West én Oost-Vlaanderen die geklasseerd was voor deOlympic Hope2020 op de snelheid.


Miss Pontoise : ondermeer 11 x 1° prijs

De pedigree van Miss Pontoise ziet u hier

Mister Chateauroux (BE17-3043801) is de derde topper van de kolonie Demely die tijdens 2021 zijn plaats op het kweekhok verkreeg. Dit gebeurde reeds begin juni door de toen blijvende slechte weersvooruitzichten. Deze topper won tijdens zijn loopbaan5 keer lokaal de eerste prijs op zijn eerste 6 deelnames op een nationale wedvlucht !! Zo vliegen er weinig of geen rond, één maal zat de wind gunstig en Mister Chateauroux haalde meteen keihard uit5° Nationaal Chateauroux tegen 13.098 duiven.In 2020 werd hij1° Provinciale Asduif KBDB All-Round én 3° Prov. Asduif KBDB Grote Halve Fond.Naast zijn 6 overwinningen won deze atleet ook nog : 2° Prov. Argenton, 2° Prov. Issoudun, 3° Prov. Chateauroux, 4° Prov. Blois, 6° Prov. Montlucon, … dit telkens tegen grote deelname van het kruim van de provincie. Zijn enige dochter won inmiddels ook al 3 top-5 noteringen wat het beste doet vermoeden voor zijn verdere kweekcarriere.


Mister Chateauroux: topduif bij Demely

Bekijk hier de rijke pedigree van Mister Chateauroux

Nog een duif waar er geen risico’s mee werden genomen isBlack Argenton (BE18-3052846). In 2021 opnieuw week na week (buiten de 5 weekends waar hij werd thuisgehouden) bovenaan de uitslagen terug te vinden nadat hij vorige seizoenen ook al voortdurend wist te pieken met5 keer een provinciale top-5prijs op wedstrijden als Argenton, Blois, Chateauroux, … 19° Nat. Argenton against 22.826 (d)., …  In dePIPA-Ranking 4° Beste Argenton duif 2019-2020, 6° Prov. Asduif KBDB Zware halve Fond, 9° Prov. Asduif KBDB All-Round, … Kortom : alweer een buitengewone duif waar men bij Demely een patent op lijkt te hebben.

Een immens rijke kweekstal

Met bovenstaande toppers die afgelopen maanden de transfer naar het kweekhok maakten lijkt de toekomst van de kolonie meer dan verzekert te zijn. Wat er ginds momenteel samen zit op het hok is van een uiterst zeldzame kwaliteit. Maar de échte topper van de kolonie is en blijft natuurlijk nog altijdMister Unique (BE16-3039664) : 1° Nationaal Limoges 7.264 d. én 2° Nationaal Brive 9.278 d. on 14 dagen tijd !! Dit overigens beide keren aan een snelheid van 1150 m/min wat aantoont dat we hier te doen hebben met een uitzonderlijk sterke duif. This makes him the only pigeon in the history of the Belgian pigeon sport that managed to achieve this on 2 weeks on the long distance. Right awayrecord coefficient of barely 0,0353 % of course he also became the Best Belgian pigeon over 2 national flights. The honors list of this unique bird is too long to list here in full, let's just say that Mister Unique is of the quality that we compare with a Merckx in cycling or a Messi from the football world. Bovendien lijkt hij nu ook al zijn waarde in die fantastische kweekstal van Demely zijn waarde te bewijzen want kinderen en kleinkinderen weten inmiddels ook al wat een eerste prijs winnen inhoud

Mister Unique ; wellicht de beste duif van het land

De pedigree van de fenomenale Mister Unique is hier te vinden

Op dat kweekhok huist er ook een zekereMister Gueret (BE17-3043826). Ook hij won2 keer top-5 nationaal in harde condities, na eerder de 59° Nat. te hebben behaald op een eveneens harde Bourges was er een3° Nationaal op Gueret en 5° Nationaal Limoges. Hij is een halfbroer van Den Tulle (3x top-6 nat.) en dus hiermee nauw verwant met Mr. Unique, een lijn van echte winnaars. De beste jonge duif van 2021 is trouwens een product uit de lijnen van Mister Unique en Mister Gueret. This 173/21 won namelijk 2x de eerste prijs op 4 halve fondvluchten waaraan hij deelnam en is ook geklasseerd tussen de provinciale KBDB-asduiven.


Mister Gueret : stervlieger én kweker

De pedigree van Mister Gueret kan u hier uitpluizen

De laatste topper van dat kweekhok die we hier voorstellen is deGilbert (BE16-3039614). Een kanjer die 6x een overwinning boekte en2 provinciale zeges op Tours. Jammer genoeg vroeg plaats genomen op het kweekhok omwille van een buikwonde die hij opliep als jaarling, maar ook daar toonde hij gelukkig meteen zijn waarde voor de kolonie Demely. Zijn eerste jong, de genaamde Miss Fontenay won maar liefst 4 keer de eerste prijs on 5 halve fondvluchten en werd daarmee2° Provinciale en 11° Nationale Asduif KBDB. Ondertussen is Gilbert al vader van 4 eerste prijswinnaars en ook in de nakweek zijn er al pointeurs aanwezig op de hokken.


Gilbert : vader én grootvader van toppers

De pedigree van Gilbert is hier te bekijken

Referenties bij de vleet

Dat de duiven van Liliane het ook op andere hokken voortreffelijk doen mag duidelijk zijn. Met de regelmaat van een klok stromen er dankbetuigingen binnen te Moorsele en daar zijn Liliane, David en Filip heel erg gelukkig mee. Dit is ook een bewijs dat we hier te doen hebben met een kolonie die bulkt van klasse en kwaliteit. Er zijn al meer dan 320 overwinningen geboekt de laatste 10 jaar op andere hokken met de Demely soort. Met ondermeer 2x een 1° Provinciale asduif, 2x een 2° Nationale asduif, 4×1° Nationaal (zone), 3°, 5°, 7°, 8° Nationale asduif, … De meest recente referenties die binnenliepen zijn deze vanFrans & Gert Rondags(1° Nat. zone Chateauroux), Hessel De Kleineuit Nederland(won 7 of the 8 kampioenschappen in zijn club), Joe Nemelka, USA(uit de nakweek van een Demely werd reeds meer dan 150.000 dollar gewonnen), Josefh Strydomuit Zuid-AfrikaFrank Liuit ChinaTeam Herbots, Bram en Wim Moens(2° Nat. zone Bourges), Jochem D’Haeze, Franky Kips, Raf & Kobe Herbots, Henrik Brinkmanuit Duitsland, …

  

Comments are closed.