Herbots – december

Hok Liliane Demely – Moorsele: In 2014 tweemaal eerste provinciaal

Hok Liliane Demely – Moorsele,
reeds jarenlang top op halve-fond en zware halvefond met steevast eerste prijzen

herbots_december_2014_1

Als eerbetoon aan de verzorgende taak die mama Liliane van de duivenkolonie en het huisgezin voor haar rekening neemt is het hok naar haar genoemd. Het hok Liliane Demely is echter een samenwerking tussen Liliane, haar man Filip en hun zoon David. Filip en David waren tot voor kort beiden aan de slag als zelfstandigen in het familiebedrijf gespecialiseerd in binneninrichting schrijnwerk. Dat zij voldoende uren klopten en maar een minimum aan tijd aan hun duivenkolonie konden spenderen was blijkbaar geen probleem om toch elk jaar gensters te slaan. De concurrentie, bij deze gewaarschuwd want vader Filip is aan zijn pensioen toe en zal dus ongetwijfeld meer tijd kunnen spenderen aan de verzorging van de duivenploeg tezamen met zijn echtgenote en hun zoon David. Ook de zoontjes van David, Maxim en Milan zijn reeds besmet met de duivenpassie.

In de meest sportieve zin van het woord ‘ik ben een winnaar’

Met deze uitspraak is de aanpak van David getypeerd. Gepassioneerd en vol vuur verteld hij over de verzorging, de stamopbouw, de exploten. Zoals hij in de zakenwereld als zelfstandige topkwaliteit levert in zijn werk, zo wil hij ook zijn hobby beoefenen. Niet de kwantiteit telt maar de kwaliteit. Zo is hij steevast op zoek naar topkwaliteit en zoekt hij sterke kolonies op om zich te versterken. In Moorsele willen ze niet alleen topprijzen, neen, ze willen eerste prijzen, pointeurs moeten ze hebben. En ze hebben ze zeker en vast.

Hun basisstam is hoofdzakelijk gevormd uit de duiven van Reynaert Antoon en Hilde (uit de beste lijnen van de Figo en de Goen). Dit aangevuld met het allerbeste was wijlen Maurice Casaert in huis had vormde een sublieme coctail van topresultaten. Later werden duiven bijgehaald bij Norbert Ally (lijnen Gaby Vandenabeele), het tophok Freddy en Jacques Vandenheede uit Zingem, Christ Hebberecht, familie Kint uit Ooigem, Marcel Aelbrecht uit Lebbeke, Johan Van Damme, de Normans en de familie Houfflyn.

De plaatsjes zijn duur in Moorsele

Kwaliteit als basis, een goed observerende verzorging, en een lang mes is zowat het dagboek van het succes in Moorsele. De vliegploeg is beperkt tot een 25-tal weduwnaars en enkele duivinnen (klein hokje). Er wordt aan kweek gedaan vanaf december en na de kweek worden de duiven gescheiden en ondergaan een ware zuurstofkuur. Het opleren gebeurt tijdens een korte broedperiode en dan gaat het seizoen van start. Ze spelen in een zeer sterke regio met als concurrenten de Clique’s, Vandenabeele, Ally’s van deze wereld. Ook dat is een motivator om streng te selecteren en op de top te mikken.

herbots_december_2014_2

David blijft zich informeren, is leergierig om steeds maar de lat een beetje hoger te leggen. Zo werd het dak van het hok herbouwd met Boomse pannen en werden stralingsplaten aangebracht om het hokklimaat te verbeteren. De duiven hebben niet de ochtendzon en dan moet de natuur een beetje meegeholpen worden, en met resultaat. Inzake verzorging en medische opvolging wordt enkel met voeders van topkwaliteit gewerkt en wordt geregeld beroep gedaan op het advies van Wim Boddaert als veearts. “Er bestaan geen wonderen” stelt David, enkel kwaliteit en een optimale verzorging zorgen voor deze prestaties”. Een cliché als een olifant, maar tevens een waarheid als een koe.

In 2014 tweemaal eerste provinciaal op La Soutteraine en Chateaudun.

Zoals reeds vermeld bezit men pointeurs, eersteprijsvliegers, echte toppers die de ganse bende achter zich kunnen laten. Ook in 2014 was dit het geval. Zo vloog Tommeke de eerste provinciaal van 3.101d uit Chateaudun met maar liefst 8 minuten vooruit. Tommeke is een zoon van de Tom Boonen die zelf 1e provinciale asduif jaarlingen 2007 was. Vader Tom Boonen vloog maar liefst 5 eerste prijzen en 10 keer top 5. Hij komt uit de wondere lijn van de Schicht-Figo van het hok Reynaert. De moeder is een duivin uit de lijn van de Vandenheede duiven.

herbots_december_2014_3

Uit La Soutteraine was het weer bingo met een halfbroer van Tommeke nl. de Tulle die de provinciale zege behaalde van 1.018 duiven. Hij is eveneens een zoon van Tom Boonen (ras Reynaert) met als moeder het Aelbrechtje, een superkweekduivin die rechtstreeks werd gehaald bij Marcel Aelbrecht in Lebbeke. De Tulle is een echte topduif met een indrukwekkend palmares.

Tulle: 1e lokaal 219d (9 minuten vooruit) – 5e zonaal 2.460d – 6e nationaal 6.817d

La Soutteraine: 2e lokaal 325d – 6e nationaal 9.548d

Orleans: 2e lokaal 249d (na een hokgenoot)

Fontenay: 4e lokaal 168d

Orleans: 4e lokaal 243d

Clermont : 5e lokaal 128d

Fontenay: 6e lokaal 317d

Ablis : 10e lokaal 510d

Orléans: 10e lokaal 226d

Dit zijn maar enkele uitschieters van de vele toppers die op dit hok aanwezig zijn. Hierna een overzicht van enkele van hun topduiven met hun prestaties en afstamming. Zoals je kan zien zijn het steevast eersteprijsvliegers. En dat de basis een betrouwbare basis is bewijst het feit dat hun duiven hot zijn van Vlaanderen, over Nederland tot China. Vooral in Nederland zijn er reeds diverse hokken die overwinningen behalen met duiven van de kleine maar zeer sterke ploeg.

Nu vader Filip meer tijd voor de duiven kan uittrekken staan Liliane en David niet meer alleen in voor de verzorging. Er zal al eens wat meer aandacht naar het opleren en africhten kunnen gaan. De sportieve messen worden geslepen, de concurrentie is gewaarschuwd. Het enthousiasme druipt er vanaf, wat een passie voor de duivensport !

herbots_december_2014_4herbots_december_2014_5 herbots_december_2014_6 herbots_december_2014_7 herbots_december_2014_8 herbots_december_2014_9 herbots_december_2014_10G.D.

 

Reacties zijn gesloten.