PiPa 2022

Liliane Demely (Moorsele, BE) ook in 2021 terug van de partij aan de top

door DK op 07/01/2022

gerelateerde liefhebbers: Demely Liliane

De kolonie Demely staat al geruime tijd aan de top van de duivensport.
Ook in 2021 was dit niet anders met vooral op de nationale en provinciale klassiekers sprekende resultaten.

Nationale topnoteringen 

Bij de familie Vanneste-Demely hechten ze zeer veel belang aan kwaliteit, hier geen massa duiven om alle hokken te bevolken maar enkel atleten die overlopen van klasse. Bovendien is de thuishaven van het hok Liliane Demely Moorsele, gelegen in het uiterste zuiden van de meest westelijke provincie van het land. Verre van ideaal dus om nationaal bovenaan te eindigen maar op de weinige keren (in 2021 slechts 2 maal) dat die mogelijkheid zich wel aandient, dan zijn de kleppers ten huize Demely dan ook wel degelijk op de afspraak. Afgelopen seizoen stond er van Bourges een krachtige Noordoostenwind en aan een snelheid van 1252 m/min haalde Nina (BE20-3108127) meteen keihard uit : deze klasseduivin behaalde de 6° Nationaal tegen 25.096 duiven (9° snelste van het ganse konvooi van bijna 60.000 d.) terwijl een kleindochter van de beroemde Mr. Unique een prachtige 37° nat. vloog vanuit deze hard bevochten wedstrijd.

Nina : 6° Nationaal Bourges in 2021

Bekijk hier de rijke pedigree van Nina

De tweede kans die zich aanbood om nationaal te scoren kwam er vanuit Gueret (gelost te Chateauroux). Deze klassieker werd gevlogen onder zware omstandigheden met een harde kopwind die duidelijk het kaf van het koren ging scheiden. Mister Souterraine (BE19-3118032) werd afgevlagd als 12° Nationaal tegen 7.099 duiven aan een snelheid van slechts 1070 m/min, wat aantoont dat het hier een keiharde wedstrijd betrof die enkel weggelegd was voor de allersterksten. Mister Souterraine deed hiermee zijn reputatie van klasbak alle eer aan want eerder zegevierde hij ook al vanuit La Souterraine en staat er onder meer ook al een 2° prijs op Gueret op zijn palmares. Hokgenote Miss Gueret (BE18-3052885) vloog op dezelfde dag de 40° Nationaal terwijl ze voordien ook al excelleerde met o.a. : 1° Gueret, 1° Vierzon, … en bovendien al 9° Provinciale asduif werd. Miss Gueret is trouwens een product uit een combinatie van de Figo-lijn en de befaamde Tulle-lijn die bij Demely reeds verantwoordelijk zijn voor een lange rij successen en zeges. 


Mister Souterraine : 12° Nationaal Gueret ( Chateauroux) in 2021

Pluis hier de pedigree van Mr. Souterraine uit

Miss Gueret : wonderduif en ook in 2021 terug 40° Nat. op Gueret

De pedigree van Miss Gueret ziet u hier

Die 2 kansen die zich aanboden op nationaal gebied werden dus volop genomen om te schitteren maar natuurlijk waren er ook de andere provinciale en lokale vluchten waarop wekelijks gepiekt werd. In 2021 werden er namelijk maar liefst 25 overwinningen bijgezet op hun erelijst. Daarnaast zo maar eventjes 29 provinciale top-10 noteringen, dit allemaal dus met een toch beperkt hokbestand. Kettinguitslagen en dominante uitslagen waren afgelopen seizoen opnieuw het kenmerk van dit superhok. Iets om bijzonder trots op te zijn in tijden van steeds meer massahokken.   

Meerdere superduiven op het hok

2021 was een jaar met heel veel slecht weer op de vluchtdagen, waardoor er ten huize Demely 4 keer werd beslist om de beste duiven niet in te zetten. Dat dit niet echt bevordelijk was voor het ritme van de duiven moge duidelijk zijn, maar reeds voor het seizoen werd overeengekomen door zoon David, vader Filip en moeder Liliane dat er geen risico’s zouden genomen worden met de grootste sterren van het hok. Het stond namelijk vast dat 2021 het laatste jaar ging worden dat Mister Hugo, Mister Chateauroux en Miss Pontoise  zouden worden ingezet op de wedstrijden vooraleer ze definitief naar het kweekhok gingen verhuizen.

Zo werd Mister Hugo (BE18-3052883) tijdens de belangrijke maand mei 2 weekends naeen thuisgehouden, de week erop wint hij de 1° prijs op Clermont en de week daarna ook de 1° prijs op Chateaudun (3° Prov. op 7.268 duiven). Alsof dat nog niet genoeg was was er nog een week later opnieuw de 1° op Chateaudun maar deze keer ook provinciaal primus : 1° Provinciaal 4.767 d. !! Vervolgens werd deze fantastische Mister Hugo wederom 2 weken na elkaar thuisgehouden om daarna terug te schitteren. Deze klepper vliegt in zijn loopbaan 10 overwinningen bij elkaar met daarbij 3 provinciale zeges …    

Mister Hugo : het fenomeen te Moorsele

Bekijk hier de pedigree van Mister Hugo

Miss Pontoise (BE18-3052860) bleef zelfs 5 weken thuis tijdens het seizoen en werd nadien veilig in de kweekstal ingepast, waar er vanzelsprekend héél veel van haar verwacht wordt. Desondanks won deze topduivin in 2021 toch nog volgende resultaten bij elkaar op Clermont 3°/791, 5°/200, 10°/260, 11°/263, … en vanuit haar geliefde Pontoise waren er op provinciaal vlak een 4°, 8°, en 14° prijs te noteren met toch terug een 1° en 2° plaats op de lokale uitslag. Tijdens haar carriere wint deze dame 11 keer een eerste prijs met daarbij o.a. 1° Prov. 3.044 d., 2° Prov. 6.106d., … Ze is ook de enige duif van West én Oost-Vlaanderen die geklasseerd was voor de Olympic Hope 2020 op de snelheid. 


Miss Pontoise : ondermeer 11 x 1° prijs

De pedigree van Miss Pontoise ziet u hier

Mister Chateauroux (BE17-3043801) is de derde topper van de kolonie Demely die tijdens 2021 zijn plaats op het kweekhok verkreeg. Dit gebeurde reeds begin juni door de toen blijvende slechte weersvooruitzichten. Deze topper won tijdens zijn loopbaan 5 keer lokaal de eerste prijs op zijn eerste 6 deelnames op een nationale wedvlucht !! Zo vliegen er weinig of geen rond, één maal zat de wind gunstig en Mister Chateauroux haalde meteen keihard uit : 5° Nationaal Chateauroux tegen 13.098 duiven. In 2020 werd hij 1° Provinciale Asduif KBDB All-Round én 3° Prov. Asduif KBDB Grote Halve Fond. Naast zijn 6 overwinningen won deze atleet ook nog : 2° Prov. Argenton, 2° Prov. Issoudun, 3° Prov. Chateauroux, 4° Prov. Blois, 6° Prov. Montlucon, … dit telkens tegen grote deelname van het kruim van de provincie. Zijn enige dochter won inmiddels ook al 3 top-5 noteringen wat het beste doet vermoeden voor zijn verdere kweekcarriere. 


Mister Chateauroux: topduif bij Demely

Bekijk hier de rijke pedigree van Mister Chateauroux

Nog een duif waar er geen risico’s mee werden genomen is Black Argenton (BE18-3052846). In 2021 opnieuw week na week (buiten de 5 weekends waar hij werd thuisgehouden) bovenaan de uitslagen terug te vinden nadat hij vorige seizoenen ook al voortdurend wist te pieken met 5 keer een provinciale top-5 prijs op wedstrijden als Argenton, Blois, Chateauroux, … 19° Nat. Argenton tegen 22.826 d., …  In de PIPA-Ranking 4° Beste Argenton duif 2019-2020, 6° Prov. Asduif KBDB Zware halve Fond, 9° Prov. Asduif KBDB All-Round, … Kortom : alweer een buitengewone duif waar men bij Demely een patent op lijkt te hebben.

Een immens rijke kweekstal

Met bovenstaande toppers die afgelopen maanden de transfer naar het kweekhok maakten lijkt de toekomst van de kolonie meer dan verzekert te zijn. Wat er ginds momenteel samen zit op het hok is van een uiterst zeldzame kwaliteit. Maar de échte topper van de kolonie is en blijft natuurlijk nog altijd Mister Unique (BE16-3039664) : 1° Nationaal Limoges 7.264 d. én 2° Nationaal Brive 9.278 d. op 14 dagen tijd !! Dit overigens beide keren aan een snelheid van 1150 m/min wat aantoont dat we hier te doen hebben met een uitzonderlijk sterke duif. Hiermee is hij ook de enige duif in de geschiedenis van de Belgische duivensport die dit wist te presteren op 2 weken tijd op de fond. Met een recordcoefficient van amper 0,0353 % werd hij natuurlijk ook de Beste Belgische duif over 2 nationale vluchten. De erelijst van deze unieke vogel is te lang om hier volledig op te noemen, laten we het er op houden dat Mister Unique van het gehalte is dat we vergelijken met een Merckx in de wielersport of een Messi uit de voetbalwereld. Bovendien lijkt hij nu ook al zijn waarde in die fantastische kweekstal van Demely zijn waarde te bewijzen want kinderen en kleinkinderen weten inmiddels ook al wat een eerste prijs winnen inhoud …

Mister Unique ; wellicht de beste duif van het land

De pedigree van de fenomenale Mister Unique is hier te vinden

Op dat kweekhok huist er ook een zekere Mister Gueret (BE17-3043826). Ook hij won 2 keer top-5 nationaal in harde condities, na eerder de 59° Nat. te hebben behaald op een eveneens harde Bourges was er een 3° Nationaal op Gueret en 5° Nationaal Limoges. Hij is een halfbroer van Den Tulle (3x top-6 nat.) en dus hiermee nauw verwant met Mr. Unique, een lijn van echte winnaars. De beste jonge duif van 2021 is trouwens een product uit de lijnen van Mister Unique en Mister Gueret. Deze 173/21 won namelijk 2x de eerste prijs op 4 halve fondvluchten waaraan hij deelnam en is ook geklasseerd tussen de provinciale KBDB-asduiven.  


Mister Gueret : stervlieger én kweker

De pedigree van Mister Gueret kan u hier uitpluizen

De laatste topper van dat kweekhok die we hier voorstellen is de Gilbert (BE16-3039614). Een kanjer die 6x een overwinning boekte en 2 provinciale zeges op Tours. Jammer genoeg vroeg plaats genomen op het kweekhok omwille van een buikwonde die hij opliep als jaarling, maar ook daar toonde hij gelukkig meteen zijn waarde voor de kolonie Demely. Zijn eerste jong, de genaamde Miss Fontenay won maar liefst 4 keer de eerste prijs op 5 halve fondvluchten en werd daarmee 2° Provinciale en 11° Nationale Asduif KBDB. Ondertussen is Gilbert al vader van 4 eerste prijswinnaars en ook in de nakweek zijn er al pointeurs aanwezig op de hokken. 


Gilbert : vader én grootvader van toppers

De pedigree van Gilbert is hier te bekijken

Referenties bij de vleet

Dat de duiven van Liliane het ook op andere hokken voortreffelijk doen mag duidelijk zijn. Met de regelmaat van een klok stromen er dankbetuigingen binnen te Moorsele en daar zijn Liliane, David en Filip heel erg gelukkig mee. Dit is ook een bewijs dat we hier te doen hebben met een kolonie die bulkt van klasse en kwaliteit. Er zijn al meer dan 320 overwinningen geboekt de laatste 10 jaar op andere hokken met de Demely soort. Met ondermeer 2x een 1° Provinciale asduif, 2x een 2° Nationale asduif, 4×1° Nationaal (zone), 3°, 5°, 7°, 8° Nationale asduif, … De meest recente referenties die binnenliepen zijn deze van Frans & Gert Rondags (1° Nat. zone Chateauroux), Hessel De Kleine uit Nederland (won 7 van de 8 kampioenschappen in zijn club), Joe Nemelka, USA (uit de nakweek van een Demely werd reeds meer dan 150.000 dollar gewonnen), Josefh Strydom uit Zuid-Afrika, Frank Li uit China, Team Herbots, Bram en Wim Moens (2° Nat. zone Bourges), Jochem D’Haeze, Franky Kips, Raf & Kobe Herbots, Henrik Brinkman uit Duitsland, …

  

Reacties zijn gesloten.