PiPa 2019

Liliane Demely (Moorsele, BE) is finaal doorgestoten naar de absolute top

De kolonie van Liliane Demely / Vanneste presteerde in 2018 op een zodanig hoog niveau dat ze definitief hun plek afgedwongen hebben aan de top van onze nationale duivensport.


De familie Vanneste – Demely

De laatste jaren is de kolonie van Liliane Demely als een komeet richting top van de nationale duivensport geschoten. Op de uitslagen staat de naam van moeder Liliane, maar het betreft hier eigenlijk een combinatie van vader Filip, moeder Liliane en zoon David Vanneste. Deze gedreven liefhebbers hebben door hun inzet, harde selectiepolitiek en inbreng van kwaliteitsduiven aan de weg getimmerd om te staan waar ze nu aanbeland zijn : de top ! Na jarenlang sterk spel op lokaal en provinciaal gebied is de sprong naar de top op het nationale niveau in 2017 voor het eerst tot uiting gekomen met het behalen van de zonale overwinning op Bourges tegen 6.466 oude duiven. Mister Bourges (BE15-3126502) haalde hierop de 4° nationaal tegen maar liefst 23.155 duiven. Langs vaderszijde heeft deze winnaar het bloed De Rauw-Sablon x Reynaert (Figo) door de aderen lopen. De moeder is een volle zus van de 1° provinciale asduif snelheid van Durieu-Delbaere, Meulebeke. Het exploot op deze Bourges van eind mei was slechts de aanzet tot een overweldigend 2017, er volgden nog een resem hoogtepunten zowel met oude, jaarse en jongen. (hier kunt u de prestaties uit 2017 bekijken)


De 1° zonaal en 4° nationaal Bourges 2017

Nadat deze Mister Bourges in 2017 dus exceleerde op nationaal vlak was het in 2018 de beurt aan zijn nestbroer : Brother Mister Bourges (BE15-3126501) om te scoren, deze keer opnieuw vanuit Bourges waar de 502 glansrijk de provinciale zegewegkaapte tegen de oude duiven. Ook hier vanzelsprekend De Rauw-Sablon, Reynaert en Durieu-Delbaere in de afstamming. Twee broers die allebei provinciaal winnen vanuit Bourges is niet zo alledaags (hier de pedigree van deze 2 winnende nestbroers: 501-15 en 502/15).


Brother Mister Bourges : 1° provinciaal Bourges 2018

Het niveau van de Moorseelse kolonie nam de laatste seizoenen duidelijk een hoge vlucht, de laatste 2 seizoenen samen (2017-2018) werden er namelijk ten huize Demely maar liefst 62 overwinningen behaald, veelal tegen een groot aantal duiven. Kettinguitslagen waar de 5, 6, 7 of zelf 8 eerste prijzen werden gewonnen bezorgden de concurenten kopzorgen. Dergelijke overrompeling is uiterst zeldzaam en is men duidelijk niet gewoon in Vlaanderen.

Referenties in overvloed

Zoon David is de man die steeds op zoek gaat naar het allerbeste om de naam Demely aan de top te brengen en te houden. Hij pluist uit waar de asduiven gaan zitten, neemt contact op en haalt het allerbeste naar Moorsele om in te kruisen tegen de eigen Demely soort. Op die manier hebben ze ten huize Demely/Vanneste een stam duiven gevormd die zijn plaats heeft ingenomen aan de absolute top. Dat er ook andere liefhebbers de weg gevonden hebben naar deze rijke kweekbron is niet meer dan normaal, maar uitzonderlijk is wel het hoge percentage tevreden melkers. De naam Demely is immers stilaan een synoniem geworden voor klassemerk want de vele referenties spreken boekdelen. Het lijkt alsof de ene nationale asduif na de andere het bloed van de kolonie Demely door de aderen heeft stromen (hier kunt u dat van wat naderbij bekijken). Een kleine greep uit een heel lange rij : 2 x 1° provinciale asduif in Oost-Vlaanderen, 2° nationale asduif kleine halve fond 2014, 2° nationale asduif kleine halve fond in 2017, 3° nationale asduif NPO in 2017, 7° nationale asduif zware halve fond in 2015, 8° nationale asduif zware halve fond in 2018, … De familie Vanneste-Demely is uiterst tevreden dat er zoveel mensen succes boeken met hun duiven, dit toont aan dat de kwaliteit ontegensprekelijk aanwezig is op de hokken maar ook dat we hier te maken hebben met toppers die garant staan voor een eerlijke bediening. Enkele namen die wonderwel lukten zijn : Jespers-Vanderwegen (Holsbeek), Danny Leus (Herzele), Astere Vergotte (Aalter), Freddy Vertriest, (Bevere/Oudenaarde), G & J Saelens (Houthulst), Vermeiren A & J (Kruishoutem), … Ook in Nederland weet men inmiddels tot wat de duiven van Demely in staat zijn : Comb. Romein-Klein, Jacob Poortvliet (Surhuizum), G & L v/d Bergen, Henk Bussing, Comb. v/d Kooy Roelof (Arendsleen), JPJ Kok (Andelst), Enrico Doldersum (Almelo), Ad v/d Crommenacker, John Vasterink (Hengelo), Reint-Jan Blauw (Hoogezand), … zijn maar enkele namen die succes boeken met duiven uit Moorsele. Tot zelf vanuit Hongarije komen bedankingen van liefhebbers die aan de top kwamen dankzij duiven van Lilianne Demely, zo liet Pintér Ferenc uit Boedapest weten dat hij 2° nationaal kampioen werd en tevens de 1° interprovinciale asduif won met duiven die hij hier bekwam. (hier nog wat meer info over de lange rij referenties)

Den Tulle: supervererver bij Demely

Bij de allergrootsten zien we meestal in bepaalde periodes een superkweker die verantwoordelijk is voor een karrevracht aan nakomelingen die de naam van hun kolonie aan de top brengen. Ook bij Liliane Demely is dit het geval, hier zien we dat Den Tulle(BE10-3085128) voor een ongeloofelijke rij kinderen en kleinkinderen heeft gezorgd die tot op nationaal gebied voor niemand moeten onderdoen. Zelf won Den Tulle tijdens zijn vliegloopbaan met grote voorsprong vanuit de losplaats die zijn naam draagt en was hij van de partij bovenaan de uitslag vanuit La Souterraine, Orleans, Ablis, Poitiers, … Niemand die toen al kon vermoeden dat deze witte merel op kweekgebied nog sterker voor de dag zou komen. Haast alle toppers zijn nazaten van deze wonderkweker : 1°, 2°, 2°, 3°, … nationale winnaars komen allen voort uit de genen van deze stambeer. Den Tulle is een zoon van de 1° provinciale asduif T. Boonen (Figo-lijn) op de hokken van Demely, goed bliegt liegt duidelijk niet ! Als moeder zien we het alomtegenwoordige Aelbrechtje (hier de pedigree van Den Tulle).


Den Tulle : stambeer bij Demely

Een enorm rijke kweekstal

Bassis van alle succes is zoals iedereen weet de kwaliteit waarmee gekweekt moet worden. Het kweekhok vormt de ruggegraat van de kolonie want hier zorgen de duiven ervoor dat er jongen op de wereld gezet worden waar men mee naar de oorlog kan. Naast bovenvermelde Den Tulle is er een ook een kweekmoedertje waar toppers uit komen die aan de lopende band nationale topprijzen weten te behalen, haar naam : het Aelbrechtje (BE07-4138881). De lijst is veel te lang om alles op te sommen wat deze duivin reeds op de wereld heeft gebracht. Dat ze rechtstreeks van bij een icoon als Marcel Aelbrecht uit Lebbeke komt zal natuurlijk wel voor een groot deel verklaren waarom ze over dergelijke kweekcapaciteiten beschikt. Deze kweekduivin is trouwens moeder van Den Tulle waarvan hierboven reeds sprake was, dus alweer een bewijs van de klasse die aanwezig is in deze stam duiven ten huize Demely (de pedigree van Aelbrechtje kunt u hier bekijken).


Aelbrechtje : topkweekmoeder bij Demely

Overweldigend in 2018

In het seizoen 2018 dat te boek komt te staan als keihard haalden de duiven week na week hard uit. Maar liefst 5 x top 5 nationaal in een tijdsspanne van 4 weken, met een uiterst beperkt aantal duiven in wedstrijd toont aan dat er op de hokken te Moorsele ongekende kwaliteit zit (bekijk hier de lange rij topprestaties uit 2018).

1° nationaal Limoges tegen 7.274 duiven met slechts 3 duiven in wedstrijd, tevens de hoogste snelheid van alle 14.510 deelnemende duiven.

2° nationaal Brive tegen 9.278 duiven met 2 duiven in concours, deze keer 2° snelste van maar liefst 13.662 duiven.

2° nationaal Argenton tegen 19.133 duiven en amper 6 stuks mee.

3° nationaal Gueret tegen 8.517 duiven : hier met slechts 9 Demely duiven aan de start.

5° nationaal Chateauroux tegen 13.098 duiven en ook hier een beperkt aantal van 7 duiven in wedstrijd, …

Naast dit handvol nationale topnoteringen werd de kolonie Liliane Demely ook 4° nationaal kampioen KBDB zware halve fond jaarse. Voor deze prestigieuze notering in de zware KBDB kampioenschappen tekenden 2 topjaarlingen present : Als eerste hebben we Mister Argenton (3043766-17) die o.a. 2° nationaal op Argenton won tegen 19.133 jaarse duiven. Het betreft hier een afstammeling van de Tulle-lijn met ook het ras van Op De Beeck-Baetens in zijn lijf (de pedigree van Mister Argenton).


Mister Argenton : 2° nationaal Argenton en medewinnaar 4° nat. kampioen KBDB

Als tweede medewinnaar van de klassering in het KBDB-kampioenschap zien we Mister Gueret (BE17-3043826) die o.a. de 3° nationaal op Gueret tegen 8.517 duiven voor zijn rekening nam. Ook Bourges werkte hij rats aan de kop af. Een proto-type dus van een echte Demely duif. Met namen als gebr. Vandenheede uit Zingem , Reynaert en Aelbrecht in de stamboom weet men meteen dat er kwaliteit in overvloed aanwezig is bij deze superieure vlieger (hier de pedigree van Mister Gueret).


Mister Gueret : 3° nationaal Gueret en medewinnaar van de 4° plaats in het KBDB kampioenschap

Vooral de Tulle-lijn heeft dus een groot aandeel in al deze nationale successen. Verder was het ook op provinciaal vlak met de regelmaat van een klok raak met 5 zeges. Absolute ster van het vlieghok is Mister Unique (BE16-3039664), deze topper won 1° nationaal Limoges en 2° nationaal Brive! Hiermee behaalde hij een totaalcoefficient van amper 0,0353 % op deze 2 vluchten. In zijn stamboom vinden we namen als Reynaert (Figo) en Aelbrecht terug, zijnde alweer de befaamde Tulle-lijn (de pedigree van deze 1° + 2° nationaal: Mister Unique). Deze superster is dus een zoon van topkweker Den Tulle, terwijl hij als moeder een duivin heeft die van het ras Soontjes is via Albert Hendrix.


Mister Unique : grote ster ten huize Demely

Nog zo’n topper is Nice Blue (BE15-3126600). Deze klepper die eveneens afstamt van de Tulle-lijn won in 2018 maar liefst 10x top-9 met overwinningen vanuit Blois, Pontoise en Tours. Hij behaalde naast de provinciale zege vanuit Blois tegen 623 duiven ook de hoogste snelheid van het ganse deelnemersveld van ruim 3.500 deelnemende duiven (hier kun je de pedigree bekijken van deze Nice Blue).


Nice Blue: topper op het vlieghok

Gilbert (BE16-3039614) is nogmaals een nazaat uit een combinatie van de Figo/Tulle-lijn en het ras De Rauw-Sablon. Gilbert is dubbel provinciaal winnaar naast vele andere topprijzen op de halve fondvluchten (de pedigree van Gilbert kan u hier uitpluizen). Wie over dergelijke topvliegers beschikt mag altijd en overal met volle vertrouwen de strijd aangaan op de wedstrijden. Het kennersoog van David Vanneste heeft ervoor gezorgd dat enkel het allerbeste een kans krijgt op de hokken. Na enkele jaren van keihard selecteren heeft men een stam duiven opgebouwd die ten alle tijde paraat staat wanneer het om de knikkers gaat.


Gilbert : dubbele provinciale winnaar

Er zijn nog winnaars die we kunnen voorstellen uit deze eerder kleine kolonie kampioenduiven, zelf bij de jonge duiven draaien ze er hun hand niet voor om, om provinciaal te zegevieren. Op de populaire Pontoisevluchten waar het kruim van de provincie West-Vlaanderen aantreed zegevierde de ploeg Demely met een jonge duivin. Miss Pontoise (BE18-3052860) presteerde het om 3.044 jonge duiven achter zich te laten op een moment dat het kaf al van het koren was gescheiden, want in augustus schieten in de kustprovincie enkel nog de allerbesten over op deze provinciale klassiekers. Miss Pontoise is overigens een zus of halfzus van een ganse familie die weet wat er nodig is om te winnen, nogmaals een bewijs dat de appel niet ver van de boom valt (pluis hier de pedigree van Miss Pontoise uit).


Miss Pontoise : provinciaal winnaar Pontoise

Een lange rij topduiven bevolken de hokken te Moorsele, ondanks het feit dat het hier over een eerder kleine kolonie gaat. Filip Vanneste en vrouwlief Liliane steunen zoon David in zijn opzet om de plek die ze aan de top hebben veroverd te handhaven. En met zijn feeling en vakmanschap zijn we zeker dat hij hierin zal slagen. De toekomst oogt bijzonder mooi voor deze familie sympathieke liefhebbers.

Bekijk hier de beste resultaten van het seizoen 2017

Bekijk hier de beste resultaten van het seizoen 2018

Referenties 2017

Referenties 2018

chinese translation or english translation

Reacties zijn gesloten.